ĒdiensLieldienu ēdieni: 5 Idejas ko likt galdā 2024. gadā

Lieldienu ēdieni: 5 Idejas ko likt galdā 2024. gadā

Iedvesmojieties ar 5 radošiem Lieldienu ēdieniem – tradīcijas un jaunumi jūsu svētku galdā!

Lieldienas ir laiks, kad katrs grib pārsteigt savus mīļos ar gardiem un oriģināliem ēdieniem. Šis pavasara svētku periods aicina ne tikai atjaunot tradīcijas, bet arī ieviest kaut ko jaunu un neierastu svētku mielasta klājumā. Apzinoties, ka galda klājums ir svarīga svētku sastāvdaļa, piedāvājam piecas radošas idejas, kas padarīs jūsu Lieldienu galdu īpašu.

Galvenais Lieldienu ēdiens

Krāsainas lieldienu olas groziņā

Lieldienu tradīcijas nevar iedomāties bez olām, kas ir gan simbolisks, gan praktisks ēdiens šajā laikā. Vārītas olas, ko krāso ar dabīgām krāsvielām, piemēram, sīpolu mizām, veido svētku galda pamatu. Turklāt olas var piedāvāt arī dažādos citos veidos – piemēram, pildītas olas.


1. Lieldienu groziņi

Viena oriģināla ideja Lieldienu galdam ir pašgatavoti Lieldienu groziņi, kas piepildīti ar dažādiem pildījumiem. Groziņu mīklas un pildījuma sagatavošana prasa zināmu laiku un rūpību, bet rezultāts ir tā vērts – gan vizuāli, gan garšas ziņā. Apskatīsimies kā pagatavot šo uzkodu:

Lieldienu groziņi ar pūdercukuru.

Sastāvdaļas mīklai:

  • 250 g kviešu miltu
  • 125 ml smalkā cukura
  • 1 ēd.k. vaniļas cukura
  • Šķipsna sāls
  • 125 g sviesta
  • 2 olu dzeltenumi
  • 1 ēd.k. auksta ūdens

Sastāvdaļas pildījumam: 3 olu baltumi, 125 g sviesta, 100 g nomizotu un sadrupinātu mandeļu, 125 ml kviešu miltu, 100 ml ievārījuma, Šķipsna sāls, 50 ml smalkā cukura.

Pagatavošana:

  1. Mīklai bļodā sajauc miltus, cukuru, vaniļas cukuru, sāli un sviestu. Pievieno olu dzeltenumus un ūdeni, maisa līdz viendabīgai mīklai. Mīklu atdzesē ledusskapī.
  2. Olu baltumus saputo ar sāli un cukuru. Pievieno sviestu, mandeles un miltus.
  3. Mīklu izrullē un ievieto veidnītēs, veidojot groziņa formu. Iekšā liek ievārījumu, pāri mandeļu maisījumu.
  4. Cep 175°C apmēram 30 minūtes. Dekorē ar pūdercukuru un Lieldienu saldumiem.

2. Olu sāļais kišs

Olu sāļais kišs ir lielisks veids, kā Lieldienu galdā piedāvāt olas nedaudz citādāk. Bagātīgs ar dažādām garšām, piemēram, bekona, sēnēm un sieru, šis ēdiens būs patīkams pārsteigums jūsu viesiem.

Olu sāļais kišs uz balta šķīvja.

Sastāvdaļas:

  • 10 olas
  • 100 g bekona
  • 100 g šampinjonu
  • 30 g spinātu
  • Sāls, pipari, garšaugi
  • 1 sīpols
  • Rīvēts siers

Pagatavošana:

  1. Cepamtraukā izklāj kārtaino mīklu, uzliek smagumu un cep 180°C 20 minūtes.
  2. Bekonu un sīpolu apcep, sajauc ar sakultām olām, spinātiem, sāli, pipariem un garšaugiem.
  3. Uz mīklas izklāj bekonu, sīpolus, pārkaisa ar sieru, liek sagrieztus šampinjonus un pārlej ar olu masu.
  4. Cep 180°C apmēram 30 minūtes.

3. Lieldienu olu sacepums

Ēdiens, kas apvieno tradicionālos Lieldienu simbolus ar sātīgu un garšīgu recepti. Lieldienu olu sacepums, kurā dominē bekons, sieris un, protams, olas, būs ideāls papildinājums jūsu svētku galda klājumam.

Lieldienu olu sacepums baltā traukā.

Sastāvdaļas:

  • Kukulis maizes
  • ½ paciņa sviesta
  • 8 olas
  • 500 ml saldā krējuma
  • 400 g Čedaras siera
  • 300 g bekona
  • 400 g brokoļu
  • Garšvielas

Pagatavošana:

  1. Cepeskrāsni uzsilda līdz 200°C. Maizi izklāj cepamajā traukā, kas ieziests ar sviestu.
  2. Sakul olas ar krējumu un garšvielām, pārlej pār maizi.
  3. Bekonu apcep, brokoļus novāra. Abus pievieno olu maisījumam, pārkaisa ar sieru.
  4. Cep 25 minūtes līdz sacepums ir zeltaini brūns.

4. Pasha: Lieldienu deserts

Neviena Lieldienu maltīte nevarētu būt pilnīga bez tradicionālās pashas – bagātīga, salda desertā, kas simbolizē svētku prieku un bagātību. Sagatavojot pashu saskaņā ar tradicionālām receptēm un dekorējot ar augļiem vai saldumiem, jūs iegūsiet ne tikai garšīgu, bet arī skaistu svētku galda rotājumu.

Lieldienu deserts Pasha uz galda ar riekstiem un augļiem.

Sastāvdaļas:

  • 1 kg biezpiena
  • 200 g sviesta
  • 200 g cukura
  • 200 g saldā krējuma
  • 200 g rozīņu
  • Mandeles, citrona miziņa, vaniļas cukurs

Pagatavošana:

  1. Sviestu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru.
  2. Pievieno izsijātu biezpienu, rozīnes, mandeles un citrona miziņu.
  3. Saldais krējums saputots stingrās putās un pievienots biezpiena masai.
  4. Masu ievieto pashas formā, kas izklāta ar plēvi, un atstāj vēsā vietā uz nakti.
  5. Pasha tiek dekorēta ar augļiem un saldumiem pirms pasniegšanas.

5. Lieldienu apaļais kēkss

Gaisīgs, ar citronu glazūru pārklāts kēkss, kas dekorēts ar šokolādes oliņām, simbolizē pavasara atnākšanu un svētku gaišumu. Tas būs lielisks saldais akcents jūsu Lieldienu galdā. Šajā receptē sanāk 12 porcijas.

Lieldienu apaļais kēkss ar dzeltenu glazūru.

Sastāvdaļas:

Kēksam:

  • 75 g miltu
  • 175 g pūdercukura
  • 5 olu baltumi
  • 0.5 tējk. cepamā pulvera
  • Šķipsna sāls
  • Daži pilieni vaniļas ekstrakta

Glazūrai:

  • 200 g pūdercukura
  • 3 ēdamkarotes citronu sulas
  • Dzeltena pārtikas krāsviela

Pagatavošana:

Sagatavošana: Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190°C. Ietauko kēksa formu ar sviestu vai eļļu.

Mīklas gatavošana: Bļodā iesijā miltus, 125 g pūdercukura un cepamo pulveri. Sastāvdaļas vairākas reizes pārsijā, lai tās kļūst vieglas un viendabīgas.

Kēksa cepšana: Gatavo mīklu ielej sagatavotajā kēksa formā. Pirms cepšanas veic pāris pārgriezumus ar nazi mīklā, lai atbrīvotos no liekiem gaisa burbuļiem.

Glazūras gatavošana un kēksa dekorēšana: Kamēr kēkss atdziest, sagatavo glazūru. Bļodā iesijā pūdercukuru, pievieno citronu sulu un dzelteno pārtikas krāsvielu. Ja glazūra šķiet pārāk bieza, pievieno vēl nedaudz citronu sulas.

Citā bļodā ar mikseri saputo olu baltumus ar šķipsnu sāls, līdz tie kļūst stingri. Pakāpeniski pievieno atlikušo pūdercukuru, turpinot putošanu, līdz masa kļūst viendabīga. Maigi, lai neiznīcinātu gaisa burbuļus, iecilā miltu un pūdercukura maisījumu olu baltumu masā, pievieno vaniļas ekstraktu. Cep 35-40 minūtes 190°C temperatūrā, līdz kēkss ir zeltaini brūns un pārbaudes naziņš iznāk tīrs. Kēksu pārlej ar glazūru, ļauj tai vienmērīgi izplūst pār malām.

Lieldienu ēdieni

Ģimene izbauda lieldienu brokastis pie galda.

Šīs piecas radošas un garšīgas idejas Lieldienu galdam ļaus jums izbaudīt svētkus ar jaunu garšu un tradīciju sajūtu. No sātīgiem ēdieniem līdz gaisīgiem desertiem, katrs atradīs kaut ko pēc sava gaumes. Atļaujieties eksperimentēt un pārsteigt savus mīļos ar unikāliem Lieldienu brīnumiem. Lai jūsu Lieldienu galds šogad kļūst par neaizmirstamu pavasara svētku svinēšanas daļu!

Bildes ņemtas no: dansukker, cookingclassy, namelymarly, lifehacks.nra, delfi, childersfn.com.au, miramuseai.net.

Lasi vēl

Biežāk uzdotie jautājumi ⇢

Vairāk Tendences