Uzzini kad stādīt sīpolus un kādi ir mūsu ieteikumi par laistīšanu, augsnes izvēli, lai būtu laba raža vasarā
Sīpolus ēd gandrīz visi latvieši, tāpēc tos bieži vien audzē savos dārzos čaklākie dārzkopji. Lai arī šķiet, ka sīpolu audzēšana ir vienkārša, patiesībā tas prasa zināšanas un rūpību. Šajā rakstā apskatīsim, kad un kā pareizi stādīt sīpolus, lai iegūtu labu ražu.
Kad stādīt sīpolus?
Sīpolus var stādīt aprīļa beigās vai maija sākumā, kad zeme ir nedaudz iesilusi. Mazāka izmēra sīpoli, tā saucamie sīksīpoli, jāstāda agrāk. Tas palīdz nodrošināt, ka tie sakņojas un sāk augt pirms intensīvākas karstuma iestāšanās.
Kur stādīt sīpolus?
Sīpoli labi augs vieglā, smilšainā un nedaudz mālainā augsnē. Izvēlieties vietu, kur zeme ir labi drenēta un ir pietiekami daudz gaismas un vēja. Ideāli, ja vieta ir tāda, kur iepriekšējā gadā auguši kāposti, burkāni, tomāti, redīsi, selerijas vai spināti. Izvairieties no vietām, kur iepriekš auguši puravi, ķiploki, sīpolpuķes vai kartupeļi.
Sīpoli labi sadzīvo ar kāpostiem, sarkanām bietēm, zemenēm, salātiem un burkāniem. Kopīga audzēšana ar šiem augiem var palīdzēt novērst kaitēkļus un veicināt labāku ražu.
Kā stādīt sīpolus?
Sīpolus jāstāda 3 cm dziļumā un 5 – 8 cm attālumā vienu no otra. Starp vagām jāievēro 3 reizes lielāka distance. Ja sīpoli tiks stādīti pārāk dziļi, tie slikti glabāsies un izaugs vēlāk. Pareiza stādīšanas dziļuma ievērošana ir būtiska, lai nodrošinātu labu sīpolu augšanu.
Kā laistīt sīpolus?
Sīpoliem ir nepieciešams mitrums, taču pārāk daudz slapjuma var izraisīt miltrasu. Sākotnēji augsnei jābūt vienmērīgi mitrai, lai sīpoli sāktu dīgt un piebriest. Vēlāk, kad loki beiguši augt, laistīšanu var samazināt. Pareiza mitruma nodrošināšana ir viens no lielākajiem izaicinājumiem sīpolu audzēšanā.
Secinājumi
Sīpolu stādīšana prasa rūpīgu plānošanu un zināšanas par piemērotu stādīšanas laiku, vietu un kopšanu. Izvēloties pareizu laiku, augsni un stādīšanas metodes, iespējams iegūt bagātīgu un kvalitatīvu ražu. Izmantojiet šos padomus, lai uzlabotu savu sīpolu audzēšanas pieredzi un iegūtu labākos rezultātus.